Dirigent Percussie

De Dirigent

 

Koen Van Der Veken

 

Dat Koen Van der Veken als het ware voor de muziek in de wieg gelegd was, bleek al snel toen hij op amper vijfjarige leeftijd de eerste lessen cornet kreeg van vader Jaak.

Toen hij zeven was ging hij naar de Willebroekse muziekschool om notenleer te volgen bij De Hoe, Vinck en Van In. Maar zijn eerste echte liefde vond hij in de ‘beruchte’ slagwerkklas van Jean-Pierre Leveugle. Al gauw bleek daar dat Koen zijn roeping bij twee trommelstokken lag.

 

Op een blauwe maandag in 1974 kwam Jaak Van der Veken op het idee om binnen de harmonie met een drumband van start te gaan. Het spreekt vanzelf dat Koen op de eerste rij stond om daaraan deel te nemen.

 

 

 

In 1982 werd Koen dirigent van de drumband Deugd en Vlijt. Ondertussen nam hij in 1986 in de harmonie terug de draad op van trompet als tweede instrument, om kort daarna over te schakelen op euphonium. Maar zijn hart bleef toch vooral bij zijn eigen drumband en in zijn drang naar meer mogelijkheden besloot hij in 1992 om zijn korps om te scholen tot melodisch percussie-ensemble.

 

Een cruciaal jaar in Koen zijn muzikale loopbaan was 1996. Niet alleen componeerde hij zijn eerste werk, opgedragen aan zijn kersverse dochter Anke, maar bovendien versierde het percussie-ensemble een heuse CD-opname, “Percussion Friends”.

Een tweede compositie volgde in 1998 met Mistery.

Koen werd in 2007 gevierd na 25 jaar dirigent bij Percussie-Ensemble Deugd en Vlijt. Met een echt verrassingsfeestje met alle huidige en vroegere muzikanten van zijn korps, een Vlamomedaille en vanwege de gemeente Willebroek een herdenkingsschaal is dit zilveren jubileum op gepaste wijze in de bloemetjes gezet.

 

Eind 2011 heeft Koen Van der Veken ook tijdelijk de leiding over de harmonie, tijdens de zoektocht naar een nieuwe dirigent.

Verder is Koen ook terug te vinden in harmonies en fanfares als slagwerker en euphonium, en wordt gevraagd als vervangend dirigent.

Oud Sasplein 3

WILLEBROEK, 2830

E-mail:

info@harmonieorkestwillebroek.be